ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Κ. Γουργουλιάνης: Ετοιμαζόμαστε για τρεις δύσκολες εβδομάδες… «Περισσότερος χρόνος στον εξωτερικό χώρο… η δικιά μου πρόταση είναι ζωή στην ύπαιθρο»

Σημεία από συνέντευξη στη larissanet:
... Η συζήτηση με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας οδηγείται σε όσα – κατά την γνώμη του – δεν έγιναν καλά, ενώ πλέον είναι δεδομένη η νέα έξαρση της πανδημίας: «Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές – τώρα το λένε και άλλοι μαζί με εμένα – ότι δεν χρησιμοποιήσαμε την φύση, τον ήλιο, τον αέρα, κάτι πουκάνουν οι Βόρειες χώρες. Δηλαδή στην Ελλάδα θυμίζω ότι παλαιότερα, τον Μάρτιο, βγαίναμε από το πρωί, πηγαίναμε σούπερ μάρκετ που άνοιγε πολύ νωρίτερα και λειτουργούσε μέχρι στις 9 το βράδυ. Άρα δεν είχαμε συνωστισμό ούτε μέσα στα σούπερ μάρκετ, ούτε έξω. Και μετά οι άνθρωποι είχαν την δυνατότητα να περπατάνε ελεύθερα… Τώρα κάναμε μία άλλη επιλογή, να κλείνουμε τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια από τις 7 το απόγευμα ή από τις 9 το βράδυ στην Αθήνα και στην περιοχή μας. Πλέον, είμαστε έναν χρόνο μετά, οι άνθρωποι έχουν ταλαιπωρηθεί, έχουν κουραστεί. Άρα νομίζω ότι μια αντιμετώπιση θα ήταν περισσότερος χρόνος στον εξωτερικό χώρο. Τα παιδιά θα μπορούσαν να κάνουν μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους. Θυμίζω ότι στον καιρό της φυματίωσης λειτουργούσαν σχολεία εκτός κτιρίων. Στη Νορβηγία υπάρχουν ακόμη και τώρα εικόνες όπου τα παιδιά, με αραιά θρανία, εκπαιδεύονται έξω.
Παράλληλα, λέω ότι θα έπρεπε να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα – χωρίς τα εστιατόρια – να μπορούν οι άνθρωποι να εκτονωθούν εκεί. Θα έπρεπε μια οικογένεια να έχει τη δυνατότητα να περπατήσει ας πούμε στον Όλυμπο ή στο Πήλιο και να μην αναγκάζεται να είναι δύο χιλιόμετρα γύρω από το σπίτι. Επίσης, όποιος θέλει να μπορούσε να ψαρέψει ή να κυνηγήσει. Όλα αυτά που δια ροπάλου τα απαγορεύσαμε και ουσιαστικά κλείσαμε τους ανθρώπους στο σπίτι. Άρα η δικιά μου πρόταση είναι ζωή στην ύπαιθρο. Αυτό θα ήταν ένα μήνυμα και νομίζω έγινε λάθος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ουσιαστικά κλείσαμε τους ανθρώπους στα σπίτια και από εκεί και πέρα όλοι συζητάνε για την ενδοοικογενειακή μετάδοση. Πώς γίνεται όμως η ενδοοικογενειακή μετάδοση; Γίνεται στο σπίτι από τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί. Δηλαδή αυτό που ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη ότι στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μπορούν να είναι εννιά άτομα στο σπίτι νομίζω ότι ήταν λάθος. Δεν πρέπει να είναι εννιά. Στις γιορτές πρέπει να είναι ο ίδιος πυρήνας της οικογένειας που ήταν και πριν: δυο, τρία, τέσσερα, πέντε άτομα. Και όταν βγουν οι ίδιο άνθρωποι, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλους, να κερδίζουν όσο γίνεται περισσότερο χρόνο στον θεραπευτικό ήλιο, στον θεραπευτικό αέρα και στην θεραπευτική φύση».