... ο Καθηγητής και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κώστας Γουργουλιάνης, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media προχώρησε σε ενδιαφέρουσες συστάσεις προς τους πολίτες εν όψει των καλοκαιρινών τους διακοπών. Και, το κυριότερο, έγραψε κάτι το οποίο αναπτέρωσε την ψυχολογία μας και μας έκανε να βλέπουμε εκ νέου το ποτήρι μισογεμάτο: «Δεν κοιτάμε τον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά τα “σκληρά” δεδομένα όπως τον αριθμό των διασωληνωμένων. Είναι αξιόπιστος δείκτης βαρύτητας της νόσου και επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας. Ας θυμηθούμε ότι, όσο ψάχνουμε, βρίσκουμε», ήταν το σχόλιό του επί του θέματος. Πράγματι, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να φλερτάρει σε σταθερή βάση με τα 50 κρούσματα/μέρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων κυμαίνεται στα πέριξ του αριθμού 10- πολλές φορές, μάλιστα, και αρκετά πιο κάτω (έχει πάει μέχρι 8).
Τι δείχνει αυτό; Ο καθηγητής απαντάει και πάλι: «Η υψηλή θερμοκρασία έχει παίξει το ρόλο της στην συγκράτηση των νέων κρουσμάτων σε ελεγχόμενα επίπεδα», ενώ προσέθεσε πως «Ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο και των θανάτων κυμαίνονται σε πολύ μικρά ποσοστά. Υπάρχουν συνεπώς κάποιες ενδείξεις-για τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε για να επιβεβαιωθούν-πως ο ιός είναι μεν μεταδοτικός, αλλά όχι τόσο θανατηφόρος, πως το προηγούμενο διάστημα. Και αυτή είναι η συνήθης πορεία των ιών διαχρονικά. Ωστόσο, όπως αναφέραμε και πριν, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό για να το οριστικοποιήσουμε».
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως… κερδίζουμε, αδέρφια- όχι. Ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι εδώ, παραμένει επικίνδυνος και το γεγονός πως αν και είναι καλοκαίρι δεν έπεσε στα τάρταρα η μεταδοτικότητά του, είναι λόγος προβληματισμού. Γι’ αυτό, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει πως πρέπει να τηρούμε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας, να φοράμε μάσκα και να μην συχγρωτιζόμαστε, ούτως ώστε να μην επιβαρύνουμε σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας μας.
Παράλληλα, ο καθηγητής έκανε ένα σχόλιο και για τους επίσημους φορείς: «Προτείνω στην καθημερινή ενημέρωση να περιλαμβάνεται μόνο το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο των ελέγχων για το ίδιο χρονικό διάστημα. Είναι ίσως ο πιο αξιόπιστος δείκτης της πορείας της νόσου σε μια περιοχή. Καθημερινά διεξάγονται ακόμη και 5.000 τεστ και τελικά εντοπίζονται ως θετικά γύρω στα 50. Μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσοστό, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και όχι πανικός»...
Tο είδαμε με τα σχόλια στο larissanet.gr