ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: προθεσμία, πρόσωπα, ένταξη.

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.

Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2020), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.
Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 16/09/2021, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021).
Υπενθυμίζεται ότι:
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/09/2021 έως και 15/11/2021), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Στις 15 Νοεμβρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για ένταξη των ευάλωτων νοικοκυριών στο κοινωνικό τιμολόγιο. Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του. Η διαδικασία ξεκίνησε από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, με τους κωδικούς του taxisnet. Οι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ - Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δυο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης. Με το πέρας διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απορρίπτονται αυτόματα από το ΚΟΤ. Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και κριτήρια διαμονής. Επισημαίνεται πως στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ-Α) υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης του ΚΕΑ. Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%. Στη δεύτερη (ΚΟΤ-Β) υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη Κοινωνικού Μερίσματος, ενώ στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση διαμορφώνεται περί το 35%