ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Εισαγωγή ειδικών κατηγοριών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σύμφωνα με το Δ.Τ του Υπουργείου Παιδείας, επέρχονται οι ακόλουθες βελτιώσεις...
Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή των ειδικών κατηγοριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους απόφοιτους 2011 και 2012


Δελτίο Τύπου

Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την τοπική Ανάπτυξη και την Αυτοδιοίκηση. Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/Ε.Κ» για την εισαγωγή των ειδικών κατηγοριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους απόφοιτους 2011 και 2012

Με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, την οποία υποστήριξαν σήμερα στη Βουλή, 09/04/12, ο Υπουργός Παιδείας Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης και η αρμόδια Υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ορίζονται τα κριτήρια εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών των αποφοίτων της περσινής και της φετινής σχολικής χρονιάς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα,...

με την τροπολογία μεταβάλλεται και εξορθολογίζεται στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης, το καθεστώς των ειδικών κατηγοριών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Απόφοιτοι 2012 και έξης:

-Απαλείφονται τα ηλικιακά όρια και από τους πολυτέκνους και από τους τρίτεκνους. Συγκεκριμένα, διατηρείται ισοβίως η πολυτεκνική ιδιότητα και απαλείφεται το ηλικιακό όριο του 26ου έτους στην περίπτωση των τρίτεκνων.

-Παράλληλα, προστίθεται ως ειδική υποκατηγορία, υπαγόμενη σε εκείνη των κοινωνικών κριτηρίων, εκείνη των πολυδύμων τέκνων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος.

-Με τον τρόπο αυτόν αποκαθίσταται η ίση μεταχείριση των διδύμων, τριδύμων κ.λπ. υποψηφίων με εκείνους που έχουν αδελφούς ήδη φοιτούντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Επίσης απαλείφεται η προϋπόθεση της κατοχής οικογενειακού εισοδήματος ορισμένου ύψους προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες.

-Καταργείται η προϋπόθεση της διοικητικής περιφέρειας. Στο μέτρο που στον νόμο δεν τίθεται σχετικός περιορισμός, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα την σχολή της προτίμησής τους χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

-Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν αδέλφια που ήδη φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την υπαγωγή τους στην ειδική κατηγορία εισακτέων θα πρέπει ο αδελφός ή η αδελφή του υποψηφίου να είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.

Απόφοιτοι 2011 που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011:

Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους αποφοίτους των ειδικών κατηγοριών του 2011.Τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ισχύουν αναδρομικά για τους αποφοίτους του 2011 που μετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του 2011 που πληρούν τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ή που πληρούσαν τα κριτήρια αυτά κατά την αποφοίτησή τους το 2011, διεκδικούν κατ’ αποκλειστικότητα ειδικές θέσεις που ανέρχονται σε επιπλέον ποσοστό του 3% των θέσεων εισακτέων των τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κατάληψη των θέσεων αυτών θα γίνει χωρίς εξετάσεις, με επανυποβολή μηχανογραφικού στο πλαίσιο της διαδικασίας του 10% (ως παλαιοί απόφοιτοι).

Πέραν των ανωτέρω θέσεων που θα καλυφθούν κατ’ αποκλειστικότητα από τους αποφοίτους του 2011, οι ίδιοι απόφοιτοι θα συμμετέχουν και στο 10% των θέσεων εισακτέων και στις αντίστοιχες με αυτές θέσεις ειδικών κατηγοριών, ως υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, μαζί με τους αποφοίτους του 2010 που θα επανυποβάλουν μηχανογραφικά.

Με την ανωτέρω ρύθμιση αποκαθίσταται η όποια αδικία ή τυχόν άνιση μεταχείριση έναντι των υποψηφίων του έτους 2011.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

-Απόφοιτος του 2011 που εμπίπτει σε μια τουλάχιστον από τις ειδικές κατηγορίες, όπως αυτές επαναοριοθετούνται επί το ευμενέστερο με τη νέα ρύθμιση, μπορεί φέτος, καταθέτοντας το μηχανογραφικό του δελτίο, να διεκδικήσει- χωρίς νέα εξέταση- την εισαγωγή του σε κάποια από τις σχολές προτίμησής του, τόσο με το γενικό 10% που αφορά στους αποφοίτους 2011, είτε μέσω των ειδικών κατηγοριών εντός του 10%, είτε με το επιπλέον-για τις ειδικές κατηγορίες- 3% επί του συνόλου των εισακτέων του κάθε τμήματος και της κάθε σχολής. Η διαδικασία γίνεται χωρίς ηλικιακό περιορισμό, χωρίς εισοδηματικό περιορισμό και χωρίς περιορισμό διοικητικής περιφέρειας.

-Απόφοιτος του 2012, που εμπίπτει σε μια τουλάχιστον από τις ειδικές κατηγορίες, όπως αυτές επαναοριοθετούνται επί το ευμενέστερο με τη νέα ρύθμιση, μπορεί να διεκδικήσει μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων την εισαγωγή του σε κάποια από τις σχολές προτίμησής του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ειδικές επιπλέον θέσεις μέχρι 20% επί του συνόλου των εισακτέων σε κάθε τμήμα και κάθε σχολή.



Η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε κατά την παρέμβαση της στη Βουλή:


«Ο Νόμος 3966 του 2011 κατήργησε τις μεταγραφές και θέσπισε τις ειδικές κατηγορίες, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να μην ταλανίζονται με τη χρονοβόρα- και έως ένα βαθμό αδιαφανή- διαδικασία των μεταγραφών κατά την όποια φορτώνονταν- ιδίως τα Ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- με πάρα πολλούς φοιτητές.

Από τον Νοέμβριο του 2011 προσπαθήσαμε να άρουμε τα εμπόδια και να βελτιώσουμε τον Νόμο αυτό, με τις 4 τροποποιήσεις στα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών.

Από την στιγμή που κτηθεί η πολυτεκνική ιδιότητα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, διατηρείται ισοβίως, άρα αίρονται τα ηλικιακά όρια για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Αίρεται επίσης και το οικονομικό κριτήριο, όχι μόνο λόγω των οικονομικών συνθηκών, αλλά και λόγω και προβλημάτων που σχετίζονται με θέματα νομιμότητας. Καταργείται όμως και η προϋπόθεση της διοικητικής Περιφέρειας. Αυτό αίρεται με δύο τρόπους: πρώτον μέσω της ρύθμισης που έχει κατατεθεί και δεν έχει απολύτως καμία προϋπόθεση, ως εκ τούτου, αμέσως μετά θα βγει η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου και δεύτερον, επαναφέροντας καταρχήν τη διαδικασία του 10%, βάσει της οποίας όλοι οι υποψήφιοι του 2011 έχουν δικαίωμα να μετάσχουν σε αυτήν. Αλλά έχουμε επιπλέον του ποσοστό 10%, για όσους έδωσαν εξετάσεις το 2011, ένα πρόσθετο ποσοστό 3% για να μπουν τα παιδιά αυτά στο Πανεπιστήμιο. Να ξεκαθαρίσω ότι για όλες τις κατηγορίες ισχύει η αναδρομικότητα, αλλά δεν μπορεί να ισχύει για άπειρες θέσεις.»


ΔΕΝ  προβλέφθηκε:  

Καμία διόρθωση:  
α. στις  μονογονεϊκές  οικογένειες με 3 τέκνα  καθότι αυτές είναι πολύτεκνες… 
β.  δεν συμπεριλήφθησαν  οι έχοντες πάνω από 3 τέκνα αλλά στερούνται  της πολυτεκνικής ιδιότητος
γ.  σε όσους  αποφοίτησαν  το 2010 και συμμετείχαν στις εξετάσεις του 2011... 
                        
Γιατί;

   Το θετικό είναι ότι πάρθηκαν  πίσω  όλα τα μέτρα,  που εισήγαγε πέρυσι το δίδυμο Διαμαντοπούλου – Πανάρετου,  κατά των πολυτέκνων…  αλλά όλα στο πόδι!


Σχόλιο Γ.Γραμματέα ΑΣΠΕ: 

Μανώλη Χρυσόγελου

Η ταλαιπωρημένη τροπολογία των κ. Μπαμπινιώτη - Χριστοφιλοπούλου και Αρβανιτόπουλου υπουργών Παιδείας βρήκε τελικά στέγη σε νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών τη Δευτέρα 9/4.
Δύο παρατηρήσεις προς το παρόν. 
Η πρώτη έχει να κάνει με την άγνοια του θέματος, αλλά και με την προχειρότητα που συντάσσονται αρκετές από τις διατάξεις των νόμων. Κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στο Παιδείας. Η τροπολογία λοιπόν αυτή, όπως και όλες οι άλλες κατατέθηκε χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς να ζητηθούν οι απόψεις των αρμοδίων φορέων. Στη συνέχεια και αφού έγινε γνωστή, εστάλησαν από την ΑΣΠΕ οι ουσιαστικές και φραστικές διορθώσεις που θα έπρεπε να γίνουν. Και παρά και την προσωπική παρουσία μελών του Προεδρείου στο υπ. Παιδείας τίποτα δεν άλλαξε. Θα πει βέβαια κανείς ότι και πέρυσι το ίδιο σκηνικό δεν έλαβε χώρα; και ότι έπρεπε να βουίξει ο κόσμος για τους επιτυχόντες με λευκές κόλλες και να τρέχουν στα δικαστήρια οι πολύτεκνοι για να καταλάβουν τα τραγικά λάθη τους στο υπουργείο; Όλα όσα συνέβησαν και επιχειρούν να τα διορθώσουν με την ψηφισθείσα τροπολογία, είχαν επακριβώς επισημανθεί από την ΑΣΠΕ εγγράφως.
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τη διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας, όπως εξάλλου συμβαίνει με τα περισσότερα νομοσχέδια. Η τροπολογία άσχετη με το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών κατατέθηκε την τελευταία στιγμή, πράγματα που και τα δύο απαγορεύονται από τον κανονισμό της Βουλής. Υπήρξαν βουλευτές που έκαναν συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. Ένας μάλιστα ο κ. Καραγκούνης έκανε συγκεκριμένες προτάσεις φραστικών βελτιώσεων. Αλλά όλοι μιλάγανε σε ώτα μη ακουόντων!.
Η μόνη βελτίωση από τον Υπουργό ήταν η αύξηση ενός ποσοστού από 2.5% σε 3% και η προσπάθεια της Υφυπουργού να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη κ. Διαμαντοπούλου και να πείσει ότι καταργήθηκαν οι μετεγγραφές, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι εγγραφές των ειδικών κατηγοριών υποκρύπτουν μετεγγραφές και ότι το σύστημα να εγγράφονται απευθείας στη σχολή του τόπου κατοικίας, ώστε και αυτοί να μη ταλαιπωρούνται, αλλά και να καλύπτονται οι εξ αιτίας των μετεγγραφών κενές θέσεις, ήταν πάγιο αίτημα της ΑΣΠΕ.   
  http://www.esos.gr/dimosia-ekpaidefsi/tritovathmia/item/28197-οι-τροπολογίες-που-αφορούν-πανεπιστήμια-τει,-πολύτεκνους-και-ιδιωτικά-σχολεία.html#itemCommentsAnchor