ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Επιστολή του συλλόγου προς ΟΓΑ



2/8/2016
  Αρ.Πρωτ.

Θέμα: επιβολή τέλους χαρτοσήμου 3,6% στα οικογενειακά επιδόματα;
 Προς κ.Διοικητή του ΟΓΑ
Στις 20/7/2016 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ δελτίο τύπου που αναφέρονταν στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι  το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%.
κ.Διοικητά,   σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 της παρ. ΙΑ , υποπ.ΙΑ2 του Ν. 4093/2012 και τις διατάξεις της περ.7α της υπο.Β2 του 3ου άρθρου του Ν.4252/2014 (φεκ 85 Α), « το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου>>.
Μέσω του εμαιλ του συλλόγου αποστείλαμε αμέσως κείμενο διαμαρτυρίας και προς το κεντρικό κατάστημα της Αθήνας αλλά και τοπικά εδώ στη Λάρισα ΔΙΧΩΣ να λάβουμε καμιά απάντηση. Ζητούσαμε να μας εξηγήσετε βάσει ποιάς απόφασης επιβλήθηκε το παραπάνω τέλος χαρτοσήμου 3,6% στα οικογ.επιδόματα των πολυτέκνων-τριτέκνων οικογενειών. ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΓΑ ΞΥΓΚΙ!!
Δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από συναδέλφους που είδαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς να πιστώνονται με λιγότερα χρήματα.
Καλούμε δια της παρούσης επιστολής προσωπικά εσάς αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο Βουλευτή να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να πληροφορηθούν οι πολύτεκνοι το τι συνέβη και επιβλήθηκε το παραπάνω τέλος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παραπάνω απόφαση ήταν μια κακή παρένθεση – ένα απερίσκεπτο λάθος και θα διορθωθεί. Σε μια εποχή που η χώρα μας μαστίζεται από έντονο Δημογραφικό πρόβλημα τα μέτρα στήριξης των οικογενειών πρέπει να εντείνονται και όχι να περικόπτονται!!


Για το Δ.Σ

   Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν.Γραμματέας

   Τσιόγιας Νικ.                                       Γκουντελάκης Παν.

 =============================================
  ερώτηση Βουλευτή 
ΚΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ “ΚΡΥΦΩΝ” ΜΕΙΩΣΕΩΝ


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο, αντίστοιχα, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Την επιβολή τέλους χαρτοσήμου στα οικογενειακά επιδόματα”, μετά και από ενημέρωση που είχε από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Λάρισας. Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου.
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει να παίρνει μέτρα – λαιμητόμους, για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Το τέλος χαρτοσήμου 3,6% που επιβλήθηκε στα οικογενειακά επιδόματα, είναι το αποκορύφωμα της κοροϊδίας, απέναντι σε χιλιάδες τρίτεκνες  και πολύτεκνες οικογένειες, που για πρώτη φορά είδαν το επίδομα αυτό να υπόκειται σε κρατήσεις, παρά την προστασία που προβλέπει ο νόμος! Η “Αριστερά” σε όλο της το μεγαλείο, αδιαφορεί τόσο για το νόμιμο, όσο και για το ηθικό του θέματος!», σχολίασε ο Λαρισαίος πολιτικός.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών: 
Στις 20/7/2016 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ, δελτίο τύπου που αναφερόταν στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων. Οι δικαιούχοι προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι στο ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, επιβλήθηκε τέλος χαρτοσήμου 3,6%. Σύμφωνα όμως με τις διατάξεις της παρ. 7 της παρ. ΙΑ , υποπ.ΙΑ2 του Ν. 4093/2012 και τις διατάξεις της περ.7α της υπο.Β2 του 3ου άρθρου του Ν.4252/2014 (φεκ 85 Α), «το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτο».
Επειδή στα οικογενειακά επιδόματα δεν επιβάλλονταν τέλος χαρτοσήμου,
Επειδή η νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι τα εν λόγω επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρος, τέλος, εισφορά ή κράτηση, υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων,
Επειδή η εν λόγω κράτηση επιβλήθηκε εν κρυπτώ, αφού δεν προηγήθηκε καμία σχετική ανακοίνωση,
ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριοι Υπουργοί
1.    Ποιος ο λόγος επιβολής τέλους χαρτοσήμου 3,6% στα οικογενειακά επιδόματα;
2.    Ποιος ο λόγος που δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα η απόφαση για το τέλος χαρτοσήμου, ώστε να το γνωρίζουν οι δικαιούχοι;
3.    Γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη κράτηση είναι παράνομη, αφού η ισχύουσα νομοθεσία, απαλλάσσει τα οικογενειακά επιδόματα, από τέτοιου είδους κρατήσεις; Θα προβείτε σε τροποποίηση της νομοθεσίας; Και αν ναι, γιατί δεν προβήκατε πρώτα στην αλλαγή νομοθεσίας και μετά στη επιβολή του τέλους; 

 ==========================================

ερώτηση Βουλευτή


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
***///***
ΘΕΜΑ: «Η επιβολή τέλους χαρτοσήμου στα οικογενειακά επιδόματα»
Σας αποστέλλω την επιστολή – διαμαρτυρία του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων, σχετικά με την επιβολή για πρώτη φορά τέλους χαρτοσήμου 3% (πλέον εισφοράς ΟΓΑ 20% επί του χαρτοσήμου) στο ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών.
Δεδομένου ότι, ενόψει της ειδικής φροντίδας που δικαιούνται οι πολύτεκνες οικογένειες σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, απαιτείται να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό των οικονομικών επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υποβάλλονται οι πολύτεκνες οικογένειες.
Σας παρακαλώ να εξετάσετε ουσιαστικά την εν λόγω αναφορά και να με ενημερώσετε σχετικά.
Λάρισα, 3/8/2016
Ο αναφέρων βουλευτής
Βασίλειος Κόκκαλης

===================================================


                                                                          
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας
Θέμα: Κόβουν την «ανάσα» σε χιλιάδες πολύτεκνους
Για άλλη μια φορά οι πολύπαθες πολύτεκνες οικογένειες βάλλονται από τις μνημονιακές πολιτικές. Πολύτεκνοι και τρίτεκνοι είναι τα μόνιμα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ακόμα ένα χτύπημα δέχονται οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» έντεχνα τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν φορολογούνται.
Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο η Κυβέρνηση «ψαλιδίζει» τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ έως και 3,6 % προκαλώντας πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.
Και όμως οι προειδοποιήσεις είναι σαφείς:
Αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, σε 40 χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μειωμένος κατά ένα εκατομμύριο και σαφώς πιο γερασμένος, καθώς 4 στους 10 θα έχουν ηλικία άνω των 60 ετών.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δυστυχώς δεν ευνόησαν τις συνθήκες απόκτησης παιδιών πλην φιλοτεκνικών πολιτιών της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή αλλά για πρώτη φορά δυστυχώς η τωρινή Κυβέρνηση  κάνει κάτι χειρότερο, βάζει χαράτσι στα επιδόματα πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών.

 Ήδη ο ΟΓΑ υπό τημορφή τέλους χαρτοσήμου παρακράτησε το 3,6% στα ποσά των ειδικών επιδομάτων που κατέβαλε τον Ιούλιο στις παραπάνω οικογένειες.

Αυτού του είδους οι επιβαρυντικές αποφάσεις και η συνεχής αφαίμαξη των εισοδημάτων των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, οι οποίες κλήθηκαν ναπληρώσουν ακόμα και φόρο για τα παιδιά τους, λειτουργούν αποτρεπτικά στην απόκτηση τέκνων.  Εάν γίνει συμψηφισμός των απωλειών που έχει στα εισοδήματά της μία πολύτεκνη οικογένεια τα τελευταία χρόνια, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα της πραγματικής αδυναμίας επιβίωσης.

Άλλωστε αυτή είναι η βασική αιτία που από το 2009 ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται ανά νέα οικογένεια δεν ξεπερνάει, κατά μέσο όρο, το ένα.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το  2014 κατεγράφησαν μόλις 92 χιλιάδες  γεννήσεις (117 χιλιάδες το 2009) και οι θάνατοι είναι 113 χιλιάδες.

Τα αντίστοιχα στοιχεία του 2015 και του 2016 εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε ότι αφορά τις γεννήσεις και κατά πολύ αυξημένα σε ότι αφορά τους θανάτους.   

Παρόλα τα ανωτέρω, αν και τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ δεν φορολογούνται, επιβλήθηκε περικοπή  σε χιλιάδες πολύτεκνους και τρίτεκνους που λαμβάνουν τα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα από τον ΟΓΑ (ανέρχονται σε 500 ευρώ για κάθε παιδί), και τούτο προκύπτει από την ανακοίνωση του ΟΓΑ που αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 €. Σημειώνουμε ότι το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος  χαρτοσήμου 3,6%.».

Να λοιπόν με ποιον τρόπο σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες επιβλήθηκε χαράτσι ύψους 3,6% δηλαδή στα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα και όχι στο επίδομα τέκνων.

Επειδή δεν αποκαλούν έκπληξη πλέον οι περικοπές αυτές, που επιβεβαιώνουν ίσως τις Κασσάνδρες  που υποστηρίζουν ότι θα έχουμε μια χώρα χωρίς πολίτες ή για την ακρίβεια χωρίς Έλληνες πολίτες.

Επειδή είναι αδιανόητη η άνεση με την οποία περνάνε τέτοια μέτρα τα οποία οδηγούν στην υπογεννητικότητα και στην αναξιοπρέπεια των πολύτεκνων οικογενειών οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εφοδιάζοντας τα με όσα χρειάζονται για να βγουν στη ζωή. Επειδή κάθε ευρώ, κάθε παροχή είναι για αυτούς μια ανάσα και -όπως βλέπουμε- τους αφαιρείται το οξυγόνο συνεχώς τα τελευταία χρόνια…

Επειδή οι κρατήσεις, εξαιτίας της επιβολής του τέλους χαρτοσήμου 3,6% στα παραπάνω οικογενειακά επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι αισθητές και επειδή η επιβολή του τέλους αυτού είναι μη σύννομη, η ΑΣΠΕ και μαζί της το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος ζητάνε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου τα οικογενειακά επιδόματα να σταματήσουν να υπόκεινται στην επιβολή του παραπάνω τέλους χαρτοσήμου και να απαλλαγούν οι πολύτεκνες οικογένειες από τις νέες μειώσεις των οικογενειακών επιδομάτων τους, αφού άλλωστε αποτελούν τους βασικούς αιμοδότες των άδειων ασφαλιστικών ταμείων. 

Κατόπιν όλων τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργοί

1ον Γιατί ο ΟΓΑ επιβάλλει τέλος χαρτοσήμου 3,6% στα οικογενειακά επιδόματα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων), από τη στιγμή κατά την οποία με θεσμοθετημένες διατάξεις  των Νόμων 4093/2012 και 4254/2014, προβλέπεται ρητά πως τα επιδόματα αυτά δεν προσμετρώνται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου;

2ον Γιατί οι επιβαρύνσεις στην Ελλάδα των τρίτεκνων και πολύτεκνων είναι κατά 50% και πλέον μεγαλύτερες των επιβαρύνσεων ενός ζευγαριού χωρίς παιδιά;

3ον Μήπως τελικά η υπογεννητικότητα είναι η πραγματική απειλή αφανισμού της Ελλάδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού
Κόμματος Ελλάδος

============================================
Απάντηση Υπ.Εργασίας για το παραπάνω θέμα
http://www.aspe.gr/images/stories/Diafora/%CE%B1%CF%80%20%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%203%2C6%25.pdf 


ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ 12/10/2016
ΣΧΟΛΙΟ: γιατί δεν καταθέτουν μία τροπολογία να το διορθώσουν... αν υπήρχε βούληση και ευαισθησία!

 δείτε εδω συνέντευξη του γραμμ.συλλ.πολυτ.Λάρισας για το παραπάνω θέμα