ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Το Webex μας παρακολουθεί τώρα μέσα στο σπίτι μας;

Πλέον ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να ανοίγει το μικρόφωνο στους μαθητές χωρίς να χρειάζεται να πατήσουν «αποδοχή»...
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ενημερώνει για μια νέα εφαρμογή που απέκτησε το Webex, της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για την τηλεκπαίδευση στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Πλέον ο host (εκπαιδευτικός) μπορεί να κάνει unmute (άνοιγμα μικροφώνου) σε οποιονδήποτε συμμετέχοντα/ participant (μαθητές) χωρίς να εμφανίζεται προειδοποίηση.
Η δυνατότητα να δίνεται απευθείας ο ήχος στους μαθητές είχε ζητηθεί από δασκάλους μικρών τάξεων, ώστε να μην χρειάζεται να πατήσουν «αποδοχή» με τη βοήθεια του κηδεμόνα.
Tο Webex παρακολουθεί τώρα μέσα το σπίτι μας; .... Η νέα εφαρμογή που αντίκρυσαν οι εκπαιδευτικοί στο menu του WEBEX είναι νομικά προβληματική και δικαστικά ελεγκτέα , διότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα της οικογένειας: Ένας τρίτος (εκπαιδευτικός) αποκτά ανεξέλεγκτη ακουστική εποπτεία του ιδιωτικού χώρου της κατοικίας, που ταυτόχρονα είναι και άσυλο. Μπορεί την ώρα του μαθήματος λ.χ. σε ένα σπίτι στενό ή που για πολλούς λόγους δεν έχει απομονωμένο δωμάτιο, να διεξαχθούν ταυτόχρονα στο παρασκήνιο συζητήσεις γονέων κλπ που να αφορούν προσωπικά δεδομένα λ.χ. για την υγεία τους, πόσα χρήματα τους έμειναν, για την ανεργία τους κλπ Ταυτόχρονα άλλα αδελφάκια ή ηλικιωμένοι με μειωμένη αντίληψη μπορεί να λένε αφελώς φράσεις που υποκρύπτουν μυστικά της οικογένειας. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο σε κάθε σπίτι. Επιπλέον κανείς δεν διασφαλίζει ότι και τρίτοι -μη εκπαιδευτικοί- θα ανοίγουν εξ αποστάσεως τα μικρόφωνα ή και την κάμερα. Άλλωστε έχουν συμβεί από λάθη διαρροές λογαριασμών/ κωδικών εκπαιδευτικών. Συμπερασματικά μια τέτοια επισφαλής εφαρμογή θα έπρεπε να μην υπάρχει καθόλου. Αν όμως υπάρξει οποιαδήποτε άλλη πιο ασφαλής λύση για τον νομικά παραδεκτό και ψυχοπαιδαγωγικά ορθό έλεγχο της προσοχής των μαθητών στα τηλεμαθήματα, θα πρέπει να υπάρχει ρητή αποδοχή με αυξημένη τυπικότητα και υπογραφή του κηδεμόνα , που μόνο αυτός είναι ικανός για δικαιοπραξία και εκχωρήσεις αδειών που αφορούν την ιδιωτικότητα και όχι φυσικά το ανήλικο παιδί του.