ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Δωρεά χρημάτων από γονείς σε παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας– Τι ισχύει

 Από: https://www.imerisia.gr/oikonomia/forologia/4168_dorea-hrimaton-apo-goneis-se-paidia-gia-tin-agora-protis-katoikias-ti

Από πότε ισχύει ο νόμος για την αφορολόγητη δωρεά/γονική παροχή χρημάτων από γονείς σε παιδιά, για την αγορά πρώτης κατοικίας; Από την 31-07-2020 και μετά (σχετικοί εγκύκλιοι: Ε.2133/2020, Ε.2182/2020).

2. Μέχρι ποιο ποσό μπορεί να δώσει ο κάθε γονέας σε παιδί (για να αγοράσει πρώτη κατοικία), χωρίς να πληρώσει φόρο; Έως 150.000 ευρώ.

3. Για χρηματικά ποσά που παρέχονται από τους γονείς στα τέκνα για ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο, απαλλάσσονται του φόρου; Όχι δεν απαλλάσσονται του φόρου, πληρώνουν φόρο 10% (ανεξάρτητα αν έχει τύχει απαλλαγής πρώτης κατοικίας ο δωρεοδόχος/τέκνο για την απόκτηση του οικοπέδου είτε όχι). Η διάταξη μιλάει για αγορά πρώτης κατοικίας.
4. Για χρηματικά ποσά που παρέχονται από τους γονείς στα τέκνα για εξόφληση δανείου (με το οποίο αγοράστηκε πρώτη κατοικία), απαλλάσσονται του φόρου; Ναι, απαλλάσσονται του φόρου.
...
Οι γονείς που παρέχουν χρηματικό ποσό προς τα τέκνα τους, για την αγορά πρώτης κατοικίας, απαλλάσσονται του πόθεν έσχες; Όχι δεν απαλλάσσονται του πόθεν έσχες. Τα χρήματα που παρέχουν οι γονείς, πρέπει να αποδεικνύονται με βάση τα εισοδήματά τους, από τις φορολογικές τους δηλώσεις.