ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ (ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ)

Διαβάστε παρακάτω τι ισχύει για τις μετεγγραφές φοιτητών και τις αντιστοιχίες των Τμημάτων για το ακαδημαίκό έτος 2020-2021
Α) Αριθμός μετεγγραφομένων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων: - Είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, ανά Σχολή ή Τμήμα των ΑΕΙ.(Άρθρο 75 παρ. 1) - Απαραίτητη προϋπόθεση ο αριθμός των μορίων που έλαβε ο φοιτητής να μην υπολείπεται από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι., πέρα του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων.(Άρθρο 72 εδ. δ) - Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλλουν σχετική αίτηση για αντίστοιχα Τμήματα ως δύο (2) διαφορετικών ΑΕΙ. (άρ. 75 παρ. 2)
Β) Αίτηση για μετεγγραφή: Υποβάλλεται από τους δικαιούχους ηλεκτρονικά στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, μέσω της ιστοσελίδας του.(Άρθρο 73 παρ. 4)
Γ) Μετακίνηση σε Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφής κατά το πρώτο έτος φοίτησής του σε αντίστοιχο Τμήμα με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί, δύναται να υποβάλλει ταυτόχρονα αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου. (άρθρο 77)
Δ) Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα Μετεγγραφής: (άρθρο 74) Από τη διαδικασία µετεγγραφής ή µετακίνησης σε άλλο Τµήµα του ίδιου επιστηµονικού πεδίου αποκλείονται οι ακόλουθες κατηγορίες φοιτητών: α) Οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, στο οποίο φοιτούν. β) Οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν λάβει μετεγγραφή ή μετακίνηση σε άλλο Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου. γ) Οι φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για όσο χρόνο διαρκεί η διακοπή της φοίτησης και της φοιτητικής ιδιότητας, εκτός αν αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας. δ) Φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι. με τις κάτωθι κατηγορίες: δα) Τέκνα των Ελλήνων Εξωτερικού. δβ) Αλλοδαποί - Αλλογενείς. δγ) Υπότροφοι Αλλοδαποί - Αλλογενείς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα Τμήματα Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων και στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές. δδ) Υπότροφοι Ομογενείς. δε) Αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.». δστ) όσοι έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι. σε θέσεις ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, δζ) όσοι έχουν εγγραφεί σε Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. δη) Δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή μεταξύ Τμημάτων Α.Ε.Ι. που εδρεύουν στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα. Η Περιφέρεια Αττικής νοείται ως μία Περιφερειακή Ενότητα, εξαιρουμένης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Ε) Ποιοι δεν εμπίπτουν στο ως άνω ποσοστό 15% και μετεγγράφονται καθ' υπέρβαση αυτού: (άρθρο 78) α) Τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας (άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 1897/1990). β) Τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής β) Φοιτητές με αναπηρία (σωματική ή διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω που πιστοποιείται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). γ) Φοιτητές με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή πάσχοντες από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ' αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) Κ.Υ.Α. παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. δ) Φοιτητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων (Φ 151/20049/Β6/2007 (ΦΕΚ 272/Β/1-3-2007) Υ.Α. ε) Φοιτητές Κυπριακής καταγωγής που εισήχθησαν στα ημεδαπά καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων (Φ 151/20049/Β6/2007 (ΦΕΚ 272/Β/1-3-2007 )Υ.Α και άρθρο 59 εδ. δ’ Ν. 4415/2016 στ) Φοιτητές που κρατούνται σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. ζ) Φοιτητές κληρικοί, οι οποίοι κατέχουν οργανική θέση εφημερίου και φοιτούν σε Ιερατικό Τμήμα των Α.Ε.Α.. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στο Ιερατικό Τμήμα της Α.Ε.Α. που βρίσκεται στην πλησιέστερη Περιφερειακή Ενότητα του τόπου της οργανικής τους θέσης. ζ) Αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από αυτή στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας και εφ’ όσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.500 ευρώ. Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ.
ΣΤ) Μοριοδότηση μετεγγραφών : (άρθρο 75 παρ. 3) Οι μετεγγραφές γίνονται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:
α) Οικονομικά κριτήρια: αα) Έξι (6) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αβ) τέσσερα (4) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (3.000,01) έως το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000), αγ) τρία (3) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (6.000,01) έως το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000), αδ) δύο (2) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (9.000,01) έως το ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000) ευρώ.
Η μοριοδότηση των υποπεριπτώσεων αα΄ έως και αδ΄ γίνεται πάντα διαζευκτικώς.
β) Κοινωνικά κριτήρια: βα) Ενάμισι (1,5) μόριο, εάν ο αιτών είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας, προσαυξανόμενο κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος, ββ) Δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος, βγ) Δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών είναι ορφανός από τον ένα γονέα και πέντε (5) μόρια εάν είναι ορφανός και από τους δύο γονείς, βδ) Δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών είναι τέκνο άγαμου γονέα, βε) Ένα (1) μόριο για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) Κ.Υ.Α., όπως εκάστοτε ισχύει.
Ζ) Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών
Φοιτητής, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, δύναται να αιτηθεί µετεγγραφή αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος...
Η) Ισοψηφία: Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης. (άρθρο 75 παρ.4)
Θ) Κατά κεφαλήν εισόδημα: Ως «κατά κεφαλήν εισόδημα» νοείται το υψηλότερο μεταξύ του ατομικού εισοδήματος και του κατά κεφαλήν οικογενειακού εισοδήματος. Εφόσον ο αιτών τη μετεγγραφή ή μετακίνηση είναι άνω των 25 ετών, άγαμος και διαθέτει ατομικό εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ατομικό του εισόδημα. (άρθρο 72 εδ. ζ)
Ι) Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση:
Αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις ή επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται ιδίως οι εξής: α) σοβαρές παθήσεις φοιτητών ή μελών της οικογένειας του φοιτητή, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα της υπ' αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, παθήσεις β) θάνατος συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός ενός έτους πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής, γ) κυοφορούσες φοιτήτριες μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, και εφόσον αυτές ήδη φοιτούν για την απόκτηση πρώτου πτυχίου, και δ) φοιτητές οι οποίοι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη προκληθείσα από εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας ή της προσωπικής ελευθερίας, η οποία τεκμηριώνεται με βάση τα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης.
5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκροτείται για κάθε ακαδημαϊκό έτος πενταμελής Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση των κατ’ εξαίρεση αιτήσεων μετεγγραφής ή μετακίνησης. 
ΙΑ) Αντιστοιχίες Τμημάτων ΑΕΙ έτους 2020-2021: Διαβάστε το ΦΕΚ Β΄ 2549/25-6-2020