ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Αντισυνταγματική Αναγραφή- Νέες αυθεντίες

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Απόφαση 28/ 2019) έκρινε αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα επίμαχα έγγραφα κάνοντας δεκτές τις προσφυγές της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και της Ένωσης Αθέων. Στο σκεπτικό καταγράφεται «η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχων πεδίων στα σχετικά έντυπα, ανεξαρτήτως αν είναι προαιρετική η συμπλήρωσή τους και η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το µάθηµα των Θρησκευτικών, δεν είναι νόμιμες» καθώς αντιβαίνουν τις διατάξεις του Συντάγματος οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία,  τα σχετικά άρθρα της ΕΣΔΑ αλλά και τη θεμελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
ΣΧΟΛΙΟ: Το θρήσκευμα και η ιθαγένεια είναι βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας, πλην όμως στο στόχαστρο συγκεκριμένης ολοκληρωτικής ιδεολογίας, όπως και θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος. Το σκεπτικό που λανθάνει σε παρόμοιες αποφάσεις δεν είναι η εξάλειψη των διακρίσεων, αλλά των διαφορών. Είναι απορίας άξιο αν υπάρχει έστω και ένα παράδειγμα διάκρισης λόγω αναγραφής ως άνω του θρησκεύματος ή της ιθαγένειας. Κι αν υπάρχει, γιατί δεν κρίνεται η διάκριση, δικαιολογημένη ή όχι, αλλά αυτή η διαφορά. Η νοοτροπία είναι εκτός από λανθασμένη, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τις προσωπικές ελευθερίες. Περισσότερα όταν κατέβει στο διαδίκτυο το πλήρες κείμενο.