ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Επιστολή ΑΣΠΕ στον Εξοχότατο Κ. Κάρολο Παπούλια - Πρόεδρο της Δημοκρατίας...




07.12.12

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

  ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

 Αρ. Πρωτ. 265                                 Αθήνα, 7/12/2012

  Εξοχότατο

Κύριο Κάρολο Παπούλια

Πρόεδρο Δημοκρατίας



             Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε.

             Το Προεδρείο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) σας ευχαριστεί θερμά για το διαχρονικό ενδιαφέρον σας για την τάξη των πολυτέκνων, αλλά και για τις πρόσφατες παρεμβάσεις σας τόσο στον Υπουργό Παιδείας (1/11/2012) για τις μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων, όσο και στον Υπουργό Οικονομικών (5/12/2012) για τα επιδόματα των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών.


            Ο πολυτεκνικός κόσμος που απαριθμεί πάνω από 180.000 πολύτεκνες οικογένειες, δέχεται τα τελευταία χρόνια ένα καταιγισμό δυσμενών μέτρων που πλήττουν ευθέως την κοινωνική του συνοχή.

            Θεσμοθετημένα από δεκαετίες μέτρα, με δημογραφικό προσανατολισμό, καταργούνται το ένα μετά το άλλο, τη στιγμή μάλιστα που πολλά από αυτά δεν είχαν κανένα απολύτως οικονομικό κόστος (μετεγγραφές των παιδιών – διορισμός πολυτέκνων εκπαιδευτικών κ.ά).

            Ο πρόσφατος νόμος 4093/2012 (ΦΕΚ 222/12-11-2012): «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής του νόμου 4046/2012 κ.λπ.», βάζει ταφόπετρα και στα τελευταία δημογραφικά κίνητρα που είχαν θεσπισθεί, αφού περικόπτονται τα «ιλιγγιώδη!!» ποσά του πολυτεκνικού επιδόματος – 44 ευρώ το μήνα  και τις ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας – 102 ευρώ το μήνα.

Επισημαίνεται επί του προκειμένου πως η Κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, τη στιγμή κατά την οποία η Β Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής (Τμήμα Νομοτεχνικής Επεξεργασίας Σχεδίων και Προτάσεων Νόμων) στην Έκθεση που συνέταξε επί του Νομοσχεδίου του παραπάνω Νόμου 4093/2012 στη σελίδα 21 (παρ. 1, υποπαρ. 1 Α 2 περ. 1) αυτής αναφέρει:

[…] Εν όψει τούτου (…) η θέσπιση (…) ανωτάτου ορίου ετησίου οικογενειακού εισοδήματος ως προϋποθέσεως για την χορήγηση των ως άνω παροχών [οι οποίες αποτελούν «λόγω του καθολικού των χαρακτήρος και της φύσεώς των ως χρηματικών παροχών, μέτρα με τα οποία, κατ’ εξοχήν, πραγματώνεται η κατ’ άρθρον 21 παρ. 2 του Συντάγματος ειδική κρατική φροντίδα υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών»] αντίκειται στην εν λόγω συνταγματική διάταξη (…)» (ΣτΕ 1095/2001 […].

             Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε.

            Από την παραπάνω περικοπή (επιδόματος και ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας), αλλά και από την περικοπή του επιδόματος του τρίτου τέκνου και την εφάπαξ παροχή των 2000 ευρώ για τις μητέρες που αποκτούν το τρίο (3) και κάθε επιπλέον τέκνο, όπως αναγράφεται στην Έκθεση του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους (σελ. 45-46 αυτής), επιδιώκεται η εξοικονόμηση 86.000.000 ευρώ.

Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, στο πλαίσιο της Συνταγματικής επιταγής (άρθρο 4 παρ. 5) με βάση την οποία:

«Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» και θέλοντας με το δικό της τρόπο να συμβάλλει στην Εθνική προσπάθεια που αντιμετωπίζει η χώρα μας για την έξοδο από την οικονομική κρίση, προ της ψηφίσεως του παραπάνω νόμου απέστειλε στην Κυβέρνηση και σε όλους τους Βουλευτές του Κοινοβουλίου επιστολή με την παρακάτω πρόταση.

 «Τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα της πολύτεκνης μητέρας, ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, επιδόματα μητέρων τρίτου τέκνου και η εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ του Ν. 3454/2006, από 1ης Νοεμβρίου 2012 και εφεξής καταβάλλονται μειωμένα κατά 15%, καταργουμένης κάθε διάταξης περί εισοδηματικών κριτηρίων».

            Με την παραπάνω ρύθμιση η Κυβέρνηση θα εξοικονομήσει περισσότερα, δηλαδή 103.000.000 ευρώ, αφού η μηνιαία δαπάνη για όλα αυτά τα επιδόματα και λοιπά, ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ       (57,5εκ.Χ15%Χ12), όπως αυτό άλλωστε μπορεί να το διαπιστώσει και οιοσδήποτε από τον ΟΓΑ.

            Όμως δυστυχώς, Κύριε Πρόεδρε, η παραπάνω πρόταση της ΑΣΠΕ με την οποία η Κυβέρνηση και επί πλέον χρήματα θα εξοικονομήσει και ο αναβρασμός του πολυτεκνικού κόσμου κάπως θα κοπάσει, για ανεξήγητους λόγους, δεν υιοθετήθηκε.

             Με την παρούσα μας, ζητάμε Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, την παρέμβασή σας, ως ύψιστου θεσμικού φορέα, για την κατάργηση των ψηφισθέντων διατάξεων του νόμου 4093/2012 (παρ. 1 Α 2 σελ. 5604 – ΦΕΚ 222/Α/12-11-2012) και την αντικατάστασή τους με την προτεινόμενη παραπάνω διάταξη.


 Με ιδιαίτερη εκτίμηση


Για την ΑΣΠΕ


  Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας  
              

Βασίλειος Θεοτοκάτος               Εμμανουήλ Χρυσόγελος