ScrollMsg

Κύριοι της Κυβέρνησης καταλάβετε ότι, δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Καλώς Ήρθατε

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Αδίκημα η συμμετοχή σε πολύτεκνη οικογένεια;

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, πρόχειρη, επικίνδυνη και παράνομη κυβερνητική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ' Αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 59624 ΦΕΚ 4138/Β/26-9-2020 η οποία θίγει τον πυρήνα της οικογένειας, στοχοποιεί τις πολυμελείς οικογένειες και σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ο προσωρινός περιορισμός “για δεκατέσσερις (14) ημέρες, επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19, των ακόλουθων κατηγοριών: α) προσώπων που στερούνται μόνιμης κατοικίας στην ελληνική επικράτεια, β) προσώπων που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας και γ) προσώπων που ανήκουν σε πολυπληθείς οικογένειες και δεν έχουν τη δυνατότητα απομόνωσής τους, τα οποία είναι ασυμπτωματικά και δεν χρήζουν εισαγωγής ή περαιτέρω νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας..”. 
Δεν χωρά καμιά δημοκρατική συνταγματική λογική στην εξίσωση ημών ή των παιδιών μας με τα πρόσωπα που στερούνται μόνιμης κατοικίας ή διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. Τί σχέση έχουν τα “πρόσωπα” της οικογενείας μας λχ με τα ασυνόδευτα 25χρονα ανήλικα; 
Κανένας κίνδυνος δεν δικαιολογεί το αντιδημοκρατικό και παράνομο αυτό μέτρο, καθώς στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ έχουν αναρτηθεί ήδη από από 06. 03. 2020 και υπάρχουν ως σήμερα ρητές οδηγίες για την διαχείριση κρουσμάτων στην οικία τους: “Οι ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία και χωρίς σοβαρό υποκείμενο νόσημα (πχ καρδιακό/ αναπνευστικό νόσημα, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή) μπορούν να νοσηλευθούν στο σπίτι... Σε περίπτωση φροντίδας ύποπτου κρούσματος στο σπίτι, συστήνονται τα παρακάτω: Οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να εκπαιδευθούν στο να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο σπίτι: Διαμονή του ασθενή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν. Περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις. Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 1m από τον ασθενή. Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στο σπίτι και καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων....” 
Με ποιο δικαίωμα στοχοποιούμαστε οι πολύτεκνες οικογένειες, γονείς και παιδιά, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό; Η “ασθένεια” ή η πολυτεκνία δεν είναι κακούργημα για να προβλέπεται και δυνητικά να επιβάλλεται ο προσωρινός περιορισμός, και δη ανηλίκων. Τί σημαίνει αλήθεια “περιορισμός”, παρά εγκλεισμός- φυλάκιση και μάλιστα στην αυστηρότερη μορφή της απομόνωσης; Ποιός αδιαφορεί για τις αδικαιολόγητες συνέπειες στην ψυχική υγεία ενός ασυμπτωματικού ασθενούς, και δη παιδιού; Η κυβέρνηση έχει χρήματα για 14ημερη φροντίδα & φιλοξενία ασυμπτωματικών “ασθενών”- που δεν ασθενούν δηλαδή, αλλά όχι για τα Νοσοκομεία και για τους έχοντες πραγματική ανάγκη πάσχοντες ή για περισσότερους δασκάλους στα σχολεία; Tί σημαίνει ή ποιός κρίνει την δυνατότητα “απομόνωσης” εντός της οικίας; Κι όλα αυτά ενώ είναι ελάχιστη η νόσηση και η μετάδοση ιδίως από τα παιδιά. Καλού κακού δηλαδή, φυλάκιση. 
Δεν ξεχνούμε βέβαια τις ευθύνες των αρμοδίων σχετικά με τις κωμικοτραγικές περιπτώσεις επιβεβαιωμένα θετικών στον covid 19 τουριστών που τους δόθηκαν οδηγίες παραμονής! στα ξενοδοχεία και- χωρίς κανείς να εκπλήσσεται- οι οποίοι “το έσκασαν” και τους αναζητούσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Η κυβέρνηση αποφάσισε να διακινδυνεύσει ή και να καταλύσει το άσυλο της οικογένειας και της κατοικίας, αν και μόλις προ μηνών άνοιξε τα σύνορα υπό εξαιρετικά αμφιλεγόμενες προϋποθέσεις σε τουρίστες, εκ των οποίων πολλοί διαγνώστηκαν θετικοί πολλές ώρες μετά την είσοδό τους, ενώ οι περισσότεροι δεν υποβλήθηκαν καν σε τεστ ή εξέταση. Περαιτέρω οι πλατείες και οι πεζόδρομοι είναι γεμάτα κόσμο, αλλά απαγορεύεται μια πολύτεκνη οικογένεια άνω των 6 προσώπων να καθίσει στο ίδιο τραπέζι, επειδή έτσι αποφάσισαν κάποιοι που δεν είχαν καν αυτή την στοιχειώδη ευαισθησία. Πολλά δε μέτρα, ιδίως η καραντίνα, κινούνται στην πλέον αντιδημοκρατική και επικίνδυνη λογική, ότι ο πολίτης κρίνεται εκ των προτέρων ανίκανος και απρόθυμος να προστατεύσει τον εαυτό του και τα πρόσωπα που αγαπά, εκ των προτέρων παραβάτης των όποιων μέτρων, εκ των προτέρων επικίνδυνος, με συνέπεια την προληπτική στέρηση της ελευθερίας, την προληπτική παρακολούθηση ή τον προληπτικό περιορισμό. 
Δυστυχώς αυτή την κληρονομιά θα την βρούμε μπροστά μας. Θα μείνει.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο για τις ατομικές ελευθερίες από την αφετηρία, που μας καθιστά όλους εκ των προτέρων “επικίνδυνους”, στο όνομα δήθεν της δημόσιας υγείας ή όποιου άλλου αγαθού. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία, είναι να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του περιστατικού εντός της οικίας. Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη, αν κληθεί να αντιμετωπίσει την εφαρμογή της άνισης αυτής μεταχείρισης, να οριοθετήσει εντός των νομίμων συνταγματικά ορίων την εμβέλεια της απαράδεκτης αυτής διάταξης, σεβόμενη το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως απαραβίαστο ιερό αγαθό της οικογενειακής ζωής. 
ΣΧΟΛΙΟ: Ο Σύλλογος καλεί όλα τα μέλη να εκφράσουν την γνώμη τους, αυτή τη στιγμή συντονίζεται και με άλλους φορείς και εξετάζει να διαμαρτυρηθεί δημόσια για την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Ούτε κατά διάνοια μπορεί να παραμείνει ανοικτό τέτοιο παράθυρο επέμβασης στην οικογένεια.